Bank Austria varuje pred dôsledkami krízy pre východ Európy

12.11.2014 Celý región

Viedeň 12. novembra (TASR) - Bank Austria, dcéra talianskeho koncernu Unicredit, varuje pred dôsledkami krízy na Ukrajine a v Rusku, ktoré sa môžu v niektorých krajinách východnej Európy prejaviť horšími hospodárskymi vyhliadkami.

"Udalosti v Rusku a na Ukrajine vyvolali v strednej a východnej Európe takú geopolitickú neistotu, akú tento región roky nezažil," uviedla banka. Informoval o tom denník Handelsblatt.

Nižší hospodársky rast očakáva banka najmä v balkánskych štátoch, no slabší svetový obchod ovplyvní v nadchádzajúcich kvartáloch celý región.

Napriek tomuto vývoju dokázala Bank Austria, ktorá v rámci koncernu Unicredit zodpovedá za východnú Európu, v 3. kvartáli medziročne zvýšiť prevádzkový zisk o pätinu na 571 miliónov eur. Zisk však klesol o 20 % na 416 miliónov eur.

Dôvodom pre pokles zisku bol nový zákon o úveroch v Maďarsku, ktorý banky núti spätne znížiť úroky a poplatky za úvery v cudzej mene. Len v 1. polroku musela Bank Austria pre tento účel vytvoriť rezervu vo výške 30 miliónov eur a po prvých deviatich mesiacoch sa rezerva zvýšila až na 107 miliónov eur.

Bank Austria získala vysoký podiel na zisku celého koncernu, ktorý v 3. kvartáli medziročne vzrástol o 80 % na 722 miliónov eur.
 

Vyberte región